Child separation. Politiek en praktijk van de opvoeding van kinderen door religieuze organisaties in (post)koloniaal Indonesië (1808-1984)

Gezocht: Deelnemers voor onderzoek naar wees- en kindertehuizen in Nederlands-Indië en Indonesië.

Nederlands-Indië en ook daarna in het onafhankelijke Indonesië kenden een praktijk van scheiden van kinderen van hun ouders. Kinderen die voortkwamen uit een relatie of contacten tussen een Nederlandse of andere Europese vader, met een inheemse vrouw werden vaak niet erkend door die vader. De moeder kon niet altijd het kind zélf verzorgen en opvoeden. Het kind kwam vaak terecht in een weeshuis opgericht door religieuze instituties.
Samen met de Universiteit van Amsterdam en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk onderzoek (NWO) voert de Radboud Universiteit onder leiding van prof. dr. Marit Monteiro het project Child separation uit.
Voor het project zijn personen nodig voor verschillende taken. Zie hierna op deze pagina.
Zie verder de website van de Radboud Universiteit: Child separation


Oproep aan de lezers van deze pagina

Heeft u of uw familie een connectie met wees- of kindertehuizen in Nederlands-Indië of Indonesië? Wij doen onderzoek naar deze tehuizen en willen graag uw hulp vragen. Dat kan op verschillende manieren:

  • Deel uw eigen ervaringen of die van familieleden.
  • Interview anderen over hun herinneringen.
  • Duik in (uw eigen) familiearchieven naar foto’s, brieven en documenten.
  • Help ons bij het verwerken van de verzamelde gegeven

Waarom is dit belangrijk
In veel Indische familiegeschiedenissen duiken ze op: voorvaders en voormoeders die in Nederlands-Indië in wees- of kindertehuizen zaten: ‘Pa van der Steur’; Vincentius-gesticht Buitenzorg; Protestantse of Katholieke weeshuis Semarang; Jongenswezeninrichting Surabaya; Soekaboemische opvoedingsgestichten of in één van de tehuizen van het Leger des Heils. Toch is er tot nu toe weinig onderzoek gedaan naar de vele kleine of soms heel grote instellingen waarin kinderen terechtkwamen. Onder leiding van prof. Marit Monteiro brengen historici van de Radboud Universiteit ,  het Humanities Cluster en het Huygens Instituut, deze praktijken in kaart en doen zij uitgebreid onderzoek. Ook Stichting Pelita is hierbij betrokken. 

Destijds waren het vaak religieuze organisaties die zich over kwetsbare kinderen ontfermden.  Zij richtten zich bijvoorbeeld op (half)wezen of kinderen van wie men niet wist of ze nog ouders hadden, maar die ze als verlaten of verwaarloosd beschouwden. Ook kinderen van Europese mannen en Aziatische vrouwen kwamen in deze tehuizen terecht. Overleden of verhuisden hun vaders, dan dreigden die kinderen in de ogen van koloniale instanties te ‘verpauperen’. Deze kinderen waren dan, zo dachten die instanties, beter af in instellingen waar ze naar Europees-christelijke normen werden opgevoed, dan bij hun Aziatische moeders.

Met hun onderzoek willen de historici enkele belangrijke vragen beantwoorden, zoals:

  • Wat was de schaal van institutionele jeugdopvoeding in Nederlands-Indië?
  • Welke families en kinderen waren hierbij betrokken? 
  • Hoe werd de scheiding tussen kinderen en hun ouders geregeld?
  • Waar kwamen deze kinderen na hun verblijf terecht?
  • Hoe hebben de kinderen dit alles ervaren? 

Hoe kunt u bijdragen?
We willen graag in contact komen met mensen die zelf, of van wie (groot)ouders, tantes of ooms in een dergelijke instelling hebben verbleven, en bereid zijn daarover te vertellen. We zoeken ook mensen die graag anderen hierover willen interviewen. Heeft u misschien brieven, foto’s of andere documenten die u wil delen? Alles kan waardevol zijn voor dit onderzoek.

De rol van stichting Pelita
We zijn er ons van bewust dat dit onderzoek naar kindertehuizen veel emoties kan oproepen. Daarom werken we samen met stichting Pelita voor ondersteuning en begeleiding. Stichting Pelita helpt ons om dit onderzoek onder de aandacht te brengen en mensen te interesseren om deel te nemen. In samenwerking met Pelita en ARQ Kenniscentrum Oorlog, Vervolging en Geweld organiseren we ook dialoogtafels over wat het inzien van historisch bronmateriaal bij betrokkenen kan oproepen. We benadrukken dat Stichting Pelita geen invloed heeft op het onderzoek zelf; die verantwoordelijkheid ligt bij onze onderzoeksgroep.

Neem contact op!
Heeft u interesse om bij te dragen, of heeft u vragen of opmerkingen? Laat het ons weten! We staan klaar voor iedereen die wil helpen of wil praten over wat dit onderzoek oproept.

Bel of mail ons, u bent van harte welkom!

info@pelita.nl o.v.v. Weeshuizen

Of bel tijdens werkdagen (09:30 – 16:30) met 088-3305111

Weeshuis Vincentius Kramat gevonden in archief OFM in Jakarta