Op maart 2014 overleed Max Ferdinandus. We maakten in 2008 kennis met hem toen hij een reünie had georganiseerd van repatrianten die als verstekeling naar Nederland waren afgereisd. Dankzij hem zijn we gewezen op deze vergeten groep. Max Ferdinandus en vier broers behoorden tot deze repatrianten. Zij waren in mei 1958 in Nederland aangekomen, maar waren feitelijk illegalen geworden.
Het is de verdienste geweest van Max Ferdinandus om ervoor te zorgen dat het onderwerp onder aandacht werd gebracht en te voorkomen vergeten Indische geschiedenis te worden. Max Ferdinandus slaagde erin de Indische verstekelingen in de geschreven media, in radiouitzendingen en in het geschiedenisprogramma ‘Andere tijden’ ook via de televisie, publiciteit te geven. Max Ferdinandus heeft het Nederlandse beleid over de toelating van Indo’s in Nederland tot op het laatst ervaren als een onrechtvaardig en tegen de rechten van de mens ingaand. Het stak hem en zovele andere Indo’s dat ze eigenlijk niet als Nederlanders waren beschouwd en die dan ook niet mochten repatriëren. Dat ondanks hun loyaliteit en identificatie met Nederlanders.
In 2013 hebben we als redactie nog intensief samengewerkt bij het kritisch lezen van zijn boekmanuscript en het voor publiciteit gereed maken. Het boek is in november 2013 uitgebracht en heeft als titel meegekregen ‘Het leven van een verstekeling uit Indonesië’. Hoewel hij er eerst geen behoefte toe voelde, ging hij na verzoeken van familieleden en vrienden met enthousiasme zijn levensverhaal opschrijven. Dat deed hij met de voor hem eigen eerlijkheid en openheid. Zijn eigen kwetsbaarheden en de minder mooie momenten heeft hij daarbij durven tonen.
Met het overlijden van Max Ferdinandus verliezen zijn vrouw en naasten een enthousiast, sociaal betrokken en ondernemend mens.
Max Ferdinandus op internet
Website van ‘Andere tijden’: ‘Tussen wal en schip’
Website uitgeverij Bookscout: ‘Het leven van een verstekeling uit Indonesië’
IndischHistorisch.nl: artikels
Repatriëren als verstekeling Deel 3. Max Ferdinandus (1) (juni 2012)
Repatriëren als verstekeling Deel 4. Max Ferdinandus (2) (juli 2012)
Repatriëren als verstekeling Deel 5. Max Ferdinandus (3) (juli 2012)
Er waren ook Indo’s die vanuit Nieuw-Guinea als verstekeling naar Nederland wilden komen. Ik hoorde het verhaal van Desmond Vermaessen. Hij werkte in de haven van Hollandia. Met een aantal kornuiten verschool hij zich in een Amerikaanse koopvaarder. Zij werden ontdekt en op de Filipijnen afgezet in een opvangcentrum voor illegalen. Daar werden ze goed behandeld, maar de ontknoping was teleurstellend. De Nederlandse ambassade in de Filipijnen regelde een retour naar Nieuw-Guinea in plaats van naar Nederland.