Het thema van de Maand van de geschiedenis 2014 is ” Vriend en vijand. In de meer dan drie eeuwen koloniale overheersing van de Indonesische archipel zijn genoeg momenten te vinden om vijanden en vrienden te detecteren. Het was niet altijd zo zwart wit en standvastig. Vrienden konden vijanden worden en andersom. De VOC wist gebruik te maken van verdeeldheid en heerste uiteindelijk.
Tot aan het einde van Nederlands-Indië en daarna nog blijft de vraag open wie vrienden en vijanden waren. Was er vriendschap tussen Nederlanders en Indonesiërs? De Japanse bezetters in 1942 waren voor Indischen en Nederlanders de duidelijke vijand. Was de Indonesische bevolking de Japanners als haar nieuwe vrienden gaan zien? De gebeurtenissen in de Bersiaptijd lieten zien dat ze de Nederlanders als vijand beschouwde. Vijandige houding van Indonesische kant leidde tot de massale repatriëring of vlucht naar Nederland. Jaren later komen Nederlanders graag naar Indonesië en worden daar als vrienden onthaald vanwege de “nostalgia”. Veteranen van beide partijen zoeken elkaar op als ware het een reünie betreft om mooie herinneringen op te halen. Ten slotte: zijn Nederland als voormalige kolonisator en Indonesië vriendschappelijk met elkaar verbonden? Of is het zoals eeuwen geleden opportunisme (handel) die deze relatie kenmerkt? Tussen de twee landen is er vaak frictie geweest en die zal regelmatig blijven. Zo verkocht Nederland geen tanks twee jaar geleden. Recentelijk dagen nabestaanden van in de Bersiaptijd gedode Indonesiërs de Nederlandse staat en worden in hun geleden schade in het gelijk gesteld. Toch lijkt de band tussen de twee landen niet daaronder te lijden. Maar juist vrienden kunnen toch alles tegen elkaar zeggen?
Ga naar het artikel: http://www.indischhistorisch.nl/maand-van-de-geschiedenis-thema-2014-vriend-en-vijand-indonesiers-indos-en-belandas/
Als indo, met een javaanse grootmoeder (autochtone indonesische band en verbinding is dus niet zo ver weg), nederlands-indische vader (indo) en een nederlandse moeder (bule) is het moeilijk me te positioneren als het om de vraag gaat: “Vriend of vijand”. Uit politiek-historisch oogpunt gezien, kan ik alles zo wenden en keren, dat het me niks aangaat. Ik ben per slot van rekening een Nederlander, ver na de tweede wereldoorlog in Nederland geboren.
Als ik me gevoelsmatig met deze vraag bezig houd, wat vooral de laatste jaren zeer sterk het geval is, dan voel ik me tussen wal en schip geplaatst. Of ik er een antwoord op zal vinden? Dengan hormat, Lolo