Persbericht
Op zaterdag 28 februari 2015 gaat de muziektheatervoorstelling KRUIT! van DeltaDua in première. KRUIT! is het vergeten verhaal uit de gedeelde geschiedenis van Nederland en de Molukken: de Molukse opstand in 1817 geleid door volksheld Pattimura. Hierbij werd het Nederlandse gezin Van den Bergh in Fort Duurstede afgeslacht. Alleen de kleine Jean Lubbert overleefde de nachtmerrie. Deze Jean Lubbert voegde op zijn 63e levensjaar de naam ‘Van Saparoea’ toe achter zijn achternaam ‘Van den Bergh’. Dit gebaar en de roman van de Nederlandse schrijver Johan Fabricius over het leven van deze jongen vormen de inspiratiebronnen voor KRUIT!
KRUIT! Het vergeten verhaal
16 mei 1817: Honderden goed bewapende opstandelingen bestormen onder leiding van de Molukse volksheld Pattimura het Nederlandse fort Duurstede op het eiland Saparoea, waar de Resident Van den Bergh met zijn familie bescherming heeft gezocht. De rebellen slachten op gruwelijke wijze iedereen af. Alleen Jean Lubbert, de zesjarige zoon van de Resident, overleeft de nachtmerrie.
KRUIT! begint geruime tijd na de moord op het gezin. De historische figuren komen samen op de plek des onheils. In het fort dat nooit is opgehouden met huilen, wordt het verleden ontrafeld.
Is Pattimura een volksheld, nationalist of volksmenner? En waarom voegde Jean Lubbert op zijn 63e levensjaar ‘Van Saparoea’ toe achter zijn Nederlandse achternaam? Alle personages worstelen met de vraag of verzoening uiteindelijk mogelijk is.
Het gedeelde verleden tussen Nederland en haar voormalige koloniën zoals de Molukken, is nog steeds pijnlijk actueel. Onbegrip en boosheid verhitten vaak de publieke discussie, terwijl kennis over het verleden ontbreekt. KRUIT! legt een voor velen onbekende geschiedenis bloot en maakt duidelijk waar de onvrede met de koloniale overheersers vandaan kwam: de meedogenloze jacht op specerijen, vooral op de kruidnagel, dat het ‘zwarte goud’ werd genoemd.
De roman De schreeuw van de witte kakatoe van Johan Fabricius is inspiratiebron voor KRUIT!. In KRUIT! komen Molukse traditionele rituele zang, Tifa-Totobuangklanken, klassieke muziek en hedendaagse westerse muziek samen.
Regie, artistieke leiding Anis de Jong Tekst Frank den Os Spel Alex Lekatompessy, Nel Lekatompessy, Matthias Maat, François Pical Zang Julya Lo’ko Muziek Alain Eskinasi, Rudy Tuhusula Toneelbeeld Silvana Nicoletta
KRUIT! wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds Podiumkunsten, VSBfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Moluks Historisch Museum, Lira Fonds, Janivo Stichting
Regisseur Anis de Jong:
“Wat mij intrigeerde was dat de echte Jean Lubbert in zijn manuscript beweert dat hij niets meer weet van de moord op zijn familie, zijn leven in de kampong en de verzorging door Maria. Wel beschreef hij gedetailleerd zijn belevenissen na aankomst in Surabaya en de bootreis naar Nederland. Des te wonderlijker is zijn verzoek om ‘Van Saparua’ aan zijn naam toe te voegen. Hierdoor is zijn familie tot op de dag van vandaag verbonden met het drama van 1817.”
Tekstschrijver Frank den Os:
“Mijn moeder is geboren in Ambon. Toen zij in 1948 terugkwam naar Nederland was er nauwelijks oor voor de oorlogsverhalen uit Nederlands-Indië. Dat fascineert me: ons koloniale verleden behoort amper tot het collectieve geheugen. Hoewel de Pattimura-opstand in de Molukken jaarlijks wordt herdacht en gevierd, kennen Nederlanders hun eigen geschiedenis niet. Dat is niet alleen jammer, maar kan onbedoeld ook culturele spanningen veroorzaken.”
Speeldata 2015
do 26 feb 20:00 Theater de Cameleon Amsterdam www.decameleon.nl try-out
vr 27 feb 20:00 Theater de Cameleon Amsterdam www.decameleon.nl try-out
za 28 feb 20:30 Zaantheater Zaandam www.zaantheater.nl première
vr 6 mrt 20:15 Theater de Tamboer Hoogeveen www.detamboer.nl
za 7 mrt 20:30 Theater Castellum Alphen a/d Rijn www.theatercastellum.nl
za 14 mrt 20:30 Theater de Cameleon Amsterdam www.decameleon.nl
vr 27 mrt 20:00 Stadsschouwburg Middelburg www.zeelandtheaters.nl/schouwburg-middelburg
vr 3 apr 20:00 Het Klooster Woerden www.kloosterwoerden.nl
za 4 apr 20:00 Bijlmer Parktheater Amsterdam www.bijlmerparktheater.nl
do 9 apr 20:30 Odeon De Spiegel Zwolle www.odeondespiegel.nl
vr 10 apr 20:30 Deventer Schouwburg Deventer www.deventerschouwburg.nl
za 11 apr 20:15 Theater Hof 88 Almelo www.hof88.nl
zo 19 apr 14.30 Museum Bronbeek Arnhem www.museumbronbeek.nl
za 16 mei 19.30 Pattimura Park Ambon Indonesië o.v.b.
za 23 mei 19.30 Erasmushuis Jakarta Indonesië o.v.b.
wo 3 jun 20.30 Tong Tong Fair Den Haag www.tongtongfair.nl
zo 7 jun 14.30 Tong Tong Fair Den Haag www.tongtongfair.nl
Reacties bezoekers op social media
Dantes Patti Latu: Goedemorgen …. wij waren in uw premiere voorstelling. Erg goed gespeeld!!
Jose Eldering: “Wat een mooi stuk!”
Edwin Allang: Delta Dua blijft het verhaal vertellen, chapeau.We hebben genoten!
Very Patty: Via deze mail wil ik DeltaDua complimenteren.
Dank voor een geweldige opvoering van Kruit. Ik heb met plezier en bewondering gekeken hoe de cast met veel passie op het podium stond. Mooi om te zien dat er ook jonge en nieuwe talenten zo kunnen opstaan. In dit stuk zie je de verbinding tussen heden, verleden en toekomst. Het biedt vensters om een beeld te krijgen, wat mensen nu kan leiden om zich niet te identificeren met de dominante samenleving en zich dienstbaar te stellen voor andere (politieke) idealen.
Sem Usmany: Vanuit Abu Dhabi allen een mooie première in het Zaantheater ik heb gisteren genoten in de cameleon.
Ingrid Florence Kippuw: Spreekt voor zich…!!!! Wat een krachtige energie werd daar neergezet. En vooral de historie van het vergeten verhaal dat wordt vertaald door de acteurs en actrices. Best wel trots op ze.
E.C. Sasabone: Wat een mooie première: verdiend groot applaus voor de cast van KRUIT!
Suzanna Mangar: Ik vond het heel indrukwekkend… Goede cast! Goed gespeeld!
Monica M. Schwab Heb genoten. Zat op puntje van mijn stoel.
Stichting DeltaDua
Stichting DeltaDua is het enige Moluks-Nederlandse muziektheatergezelschap in Nederland. Zij vindt haar inspiratie in de ontstaansgeschiedenis van de Molukken, de gedeelde koloniale geschiedenis met Nederland en de komst van Molukkers naar Nederland.