Woord vooraf van de redactie
Verhalen over de kindertijd in voormalig Nederlands-Indië en na de oorlog, Indonesië, zijn meestal sterk verbonden met de bezettingstijd, de bersiapperiode en de tijd daarna. Het vertellen en opschrijven van deze verhalen heeft de functie van verwerking van die dramatische periode. Het is goed dat dit gebeurt. Je zou echter bijna vergeten dat er in de lange geschiedenis van Indische Nederlanders ook vele goede jeugdherinneringen bestaan. Nu is de geschiedenis van het kind in het algemeen en die in de voormalige kolonie een onderbelicht onderwerp. Wil je er iets over terugvinden dan kun je het best boeken lezen van bijvoorbeeld Lin Scholte en Maria Dermôut.
Omdat IndischHistorisch.nl graag de geschiedenis van de Indo van alledag wil laten zien, is het goed nieuws te weten dat Ben Anthonio (Modjokerto 1940) de spelletjes uit zijn kindertijd heeft beschreven (met hulp van anderen) en uitgelegd hoe het ook al weer moest. Aan de hand van zijn uitleg en plaatjes is het mogelijk die jeugd weer even opnieuw te beleven. Ik besef dat het niet zal meevallen om deze kennis over te brengen op de jongste (alweer vierde) generatie Indo’s in Nederland. De concurrentie van Internet, games en andere activiteiten is niet mis. De spelletjes en spelen van toen maakten erg nuttig gebruik van wat je buiten tegenkwam zoals vruchten(pitten), takken, water, stenen etcetera. Die schaarste van toen is nu vervangen door overvloed van speelgoed, van nieuwe, vooral snelle (‘flitsende’) activiteiten en apparaten.
Ben Anthonio heeft echter goed en zinvol werk verricht en graag bieden we hem op IndischHistorisch.nl de ruimte dat werk aan iedereen bekend te maken en er zijn voordeel mee te doen. IndischHistorisch.nl is hem daarom zeer erkentelijk. Hopelijk is dit het begin van meer kennis over de geschiedenis van het Indissche kind in en na Nederlands-Indië.
Korte biografie Ben Anthonio
Zoals hij zelf schrijft op www.onzeplek.nl:
“Ik ben op 27 mei 1940 te Modjokerto ter wereld gekomen en op 16-jarige leeftijd, op 2 februari 1956, met de Sibajak naar Nederland vertrokken. Mijn jeugd van mijn zevende tot mijn zestiende jaar heb ik in Surabaya doorgebracht. Enkele jaren aan de HBS-straat en later aan de Jln. Kelut (Stadhouderslaan), de Sawahanbuurt. Lagere school doorlopen aan de Wilhelmina chool en de middelbare school aan de Sekolah Menengah Pertama Istimewa in Simpang. Ik ben al jaren bezig met het op schrift stellen van mijn belevenissen uit Indië/Indonesië en Nederland tot en met de geboorte van mijn drie kinderen. Helaas heb ik vroeger nooit met mijn ouders en andere familieleden over de tijd voordat we ons in Surabaya vestigden gesproken, zodat er veel dingen zijn die ik wel vaag denk te weten, maar er toch graag het fijne van wil weten.”.
Download Ben Anthonio’s beschrijving van Indische kinderspellen (opent als PDF-document dat u kunt opslaan): Anthonio_kinderspelletjes.