door Pieke Hooghoff
Na de aankomst in Nederland in 1954 van de familie Kayser kwamen zij te wonen in het contractpension ‘Hotel de Zijpenberg’ bij het dorp de Steeg, in de buurt van het Gelderse Dieren. Hoewel het er best gezellig was, woonde de familie niet ruim en was men blij in 1956 te kunnen overgaan naar een echte woning. Het gezin Kayser bestond toen uit vader en moeder Kayser die 29 en 31 jaar waren en hun drie kinderen Jack, 8 jaar, Denny, 5 jaar en Peggy, 3 jaar. Later is het gezin Kayser nog naar verschillende andere adressen in Arnhem verhuisd. Ook oma Bauwens (de moeder van mevrouw Kayser) heeft altijd bij het gezin ingewoond. In 1960 werd Robin geboren.
Het echtpaar Kayser, 81 en 83 jaar oud, woont tegenwoordig in de wijk Kronenburg en heeft het beeld van de geschiedenis van de Huissensestraat weer tot leven gebracht.
De gemeente Arnhem bouwde in de jaren in Malburgen, de eerste uitbreidingswijk van Arnhem ten zuiden van de Rijn. De meeste woningen waren huurwoningen in de sociale klasse. Centraal in Malburgen, een zijstraat van de Nijmeegseweg was de Huissensestraat, die afbuigt naar het zuiden naar de Huissensedijk en uiteindelijk naar het dorp Huissen loopt. Aan het begin van de straat stond Hotel-Zuid. Daar werden feesten, partijen en voorstellingen gehouden. De toekomstige bewoners wisten dat ze daar kwamen te wonen en gingen tijdens de bouw al een kijkje nemen. Aan de noordkant van de Huissensestraat stonden drie woonblokken met flats van vier verdiepingen met een stenen trap. Aan de overkant van de straat stonden eensgezinswoningen.
Uiteindelijk kwamen er voornamelijk Indische gezinnen te wonen, 95 % van de bewoners was Indisch. De meeste bewoners vonden het prettig bij elkaar te wonen. De kinderen hadden veel Indische vriendjes om mee te spelen. Met Oud en Nieuw werd er gezamenlijk vuurwerk afgestoken dat van boom tot boom werd opgehangen (rentengan geheten). Vader Kayser richtte samen met enkele andere Indische vaders een badmintonvereniging op. De naam was Arma, dat stond voor Arnhem en Malburgen. In deze zeer populaire club hebben enkele toekomstige talenten gespeeld. Denny Kayser was in 1968 Nederlands jeugdkampioen. Ook Franklin van Rhoon en Richard Pal speelden op topniveau en kwamen allen bij Arma vandaan.
De flat in de Huissensestraat had drie slaapkamers. Voor de inrichting van de woningen werd door de gemeente een budget toegekend dat deels moest worden terugbetaald. Zo kon het gebeuren dat in de verschillende huiskamers een ongeveer gelijk bankstel werd aangetroffen, omdat iedereen meubels kocht bij de door de gemeente aanbevolen winkels. De familie Kayser was het eerste gezin met televisie, waardoor net zoals in Nederlandse gezinnen in die tijd, vele vriendjes en vriendinnetjes het kinderprogramma op tv bij hen kwamen kijken.
Het echtpaar Kayser woonde er met het eigen gezin dat vanaf 1960 was uitgebreid met zoon Robin en met de moeder van mevrouw Kayser, samen zeven personen. Vader Kayser had vrij snel werk gevonden bij de ABN in de Bakkerstraat in Arnhem, die toen nog Nederlandse Handelmaatschappij heette. Mevrouw Kayser werkte ook. Zij had het erg naar haar zin bij uitgeverij Slaterus. Buitenhuis werken was toen nog niet algemeen voor moeders van gezinnen. Veel mannen deden (productie)werk bij AKZO en later bij de Postcheque- en Girodienst. Na een paar jaar kon de familie Kayser verhuizen naar een grotere woning in Arnnhem-Noord (Presikhaaf). Later verhuisde het gezin weer terug naar Arnhem-Zuid naar de nieuwbouwwijk ” ’t Duifje”.
Enkele namen van buren en bewoners uit de straat zijn: familie Gabriël (die aan hetzelfde trappenhuis woonde), familie de Batz, familie Emmerik, familie Etty, familie Swart, familie Hoekwater, familie Stekkinger. Wij hopen het verhaal van de Indische bewoners van de Huissensestraat in Arnhem voort te zetten.
Op deze regenachtige dag, kijk ik terug naar mijn verleden en gaat een van mijn jeugd vriendinnen door mijn gedachte Sanny de Batz, volgens mij woonde zij aan de Waterlelielaan. Achter de computer kom ik de naam de Batz alleen tegen op jullie site, maar meen mij te herinneren dat u familie of vrienden bent.
Mocht dat zo zijn, dan weten jullie misschien meer over waar Sanny gebleven is. Lijkt mij leuk om herinneringen op te halen. Dus, mocht u gegeven hebben dan hoor ik graag en voel u vrij om mijn gegevens door te geven. Vriendelijke groet Ben van Laake 06-40035185.
In september 1954 kwamen mijn vader met 2 broers en zijn ouders met de Waterman aan in Amsterdam. Mijn opa en oma Dagevos hebben ook op de Huissensestraat gewoond. Onder andere met de familie Blans. Een half jaar nadat mijn vaders broer Roel werd geboren verhuisden mijn grootouders in januari 1961 naar Presikhaaf. Zelf ben ik geboren op de Waterlelielaan en opgegroeid met Richelle Van den Dungen Gronovius. Richelle is van Indische ouders. Ik heb een Hollandse moeder en mijn vader is Indisch. Rond 1970 verhuisden beide families naar het Werenfriedplein. Ik kwam vaak bij de Rooms-Katholieke kerk van het Heilige Sacrament op de Huissensestraat. Moch dan de mis voorlezen omdat ik zo’n heldere stem had en een microfoon niet nodig was. De kerk werd in 2006 gesloopt. Mijn oma woont nu in het verzorgingstehuis Malburgstaete, wat op dezelfde plek waar de kerk heeft gestaan, is verschenen.
Leuk om te lezen…. Ben zelf geboren in 1967 op de Huissense straat. In mijn tijd zijn vele Indo families vertrokken naar andere woonwijken in Arnhem…. Maar fam de Bats (Robbie de Bats) Familie Emmerik (Ferry Emmerik vroeger op cross motor) en in dat rijtje mis is ik family Moses…Oma Portier…Familie Meyering… vooral met vuurwerk altijd indrukwekkend… Het was een mooie tijd.
Ferry woont nu in Huissen/Silo
Wat leuk om dit te lezen. Ik kreeg het doorgestuurd van mijn vader.
Ik ben een kleindochter van ‘Boy’ en Emilie Gabriël. Ik zie de flatjes nog voor me.